Warsztaty Sensoryczne WINO WSZYSTKIMI ZMYSŁAMI
chemia wina i fizjologia degustacji dla każdego
prowadząca Katarzyna Korzeń
Kurs w formie warsztatów eno-sensorycznych – dla wszystkich miłośników wina chcących lepiej poznać funkcjonowanie swoich zmysłów oraz specyfikę percepcji wina, żeby cieszyć się pełnią przyjemności degustowania.
Warsztaty przeznaczone są dla początkujących i średnio zaawansowanych konsumentów.
Kurs obejmuje 2-3 godzinne warsztaty, podczas których uczestnicy mają możliwość poznania specyfiki funkcjonowania swoich zmysłów i spojrzenia na wino z nieco innej perspektywy. Degustacja wina to nie tylko „oko, nos i usta”, to kompleksowe doznanie multisensoryczne. Warsztaty przedstawiają najważniejsze założenia neuroenologii, fizjologiczne i techniczne aspekty degustacji oraz fizyko-chemiczną i kulturową specyfikę wina.
Warsztaty prezentują podstawy najważniejszych zagadnień związanych z fizjologicznymi i technicznymi aspektami degustacji. Są prowadzone w oryginalny, łatwy i przystępny dla każdego sposób nie ograniczający się jedynie do teorii, ale obejmujący również serię ćwiczeń praktycznych.
Najważniejsze tematy:
– podstawy funkcjonowania ludzkich zmysłów w kontekście degustacji wina
– czynnik wpływające na percepcję wina, optymalne warunki degustacji
– specyfika wina w ujęciu fizyko-chemicznym i kulturowym
– smaki i aromaty w winie
– podstawy genezy smaku i aromatów wina oraz ich zmiany w czasie
– praktyka sensoryczna degustacji wina krok po kroku
– rozpoznawanie, zapamiętywanie oraz uczenie się smaków i aromatów, ćwiczenie percepcji
– podstawowe zasady łączenia jedzenia z winem w kontekście fizjologii zmysłów
Zdegustujemy Wina:
Dom Jantoń BLANC DE BLANC
Turnau Świętomarcińskie
St Vincent Gewurtztraminer
Witaj Słońce Euphoria cuvee
Mickiewicz Mętlik
Turnau Rose
Turnau Pinot Noir
Czajkowski czerwone Thoma 24
Koszt 180zł/os
Prowadząca: KATARZYNA KORZEŃ
Data: 09.05.24r 19:00
Dr nauk biologicznych, inż., z ponad dziesięcioletnim doświadczeniem w pracy z winem. W ramach Akademii EnoRozwoju edukuje i doradza producentom wina oraz innym podmiotom z branży winiarskiej. Specjalizuje się w fizjologii percepcji degustacyjnej, chemii wina i neuroenologii oraz polskim winiarstwie i winie również w aspekcie łączenia go z polską kuchnią i produktami regionalnymi. Jest założycielką i redaktorką EnoPortalu – wirtualnej bazy wiedzy o polskim winiarstwie.
Współtworzyła Winnicomanię unikalne przedsięwzięcie zajmujące się polską enoturystyką w praktyce. Autorka książki „POLSKIE WINO. Ludzie. Miejsca. Historie.”.
Członkini Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej i stowarzyszeń winiarskich. Organizuje i współorganizuje imprezy i festiwale winiarskie. Prowadzi własną winnicę.
Lista win może ulec nieznacznej zmianie – zależna od dostępności u producentów.
Warsztaty Sensoryczne WINO WSZYSTKIMI ZMYSŁAMI 09.05.2024 19:00