ABV

ABV (Alcohol by Volume – procent objetościowy alkoholu – w skrócie ABV,  abv lub alk./obj lub % v/v lub na etykietach najczęściej % vol.) jest standardową miarą ilości alkoholu (etanolu) jaka jest zawarta w napoju alkoholowym (wyrażona jako procent całkowitej objętości). Innymi słowy ABV oznacza, jaki procent całkowitej objętości cieczy zajmuje alkohol (etanol).

Apelacja

Apelacja to zastrzeżona nazwa pochodzenia , obszar uprawniony do używania określonej nazwy , w którym stosuje się ścisle określone zasady : określone używane szczepy winogron a nawet ich klony, gęstości uprawy, wydajności winnic, metody winifikacji , długości leżakowania. Po dostosowaniu się do wymogów apelacji wino od określonego producenta poddawane jest analizie i przeprowadzana degustacja weryfikacyjna. We Francji nazwa apelacji łączy się z tytułem Appellation d’Orgine Controlee (AOC) , W Hiszpanii Denominacion de Origen (DO), we Włoszech Denominazione d’Origine Controlata (DOC i DOCG)

Arbequina

Arbequina to gatunek hiszpańskich oliwek, z których wyrabia się oliwy wysokiej jakości.

Beczka

Beczka ma dwojaki wpływ na wino. Konsumenci zwracają uwagę przede wszystkim na chemiczne właściwości beczki, wpływające bezpośrednio na aromat trunku. Natomiast dla winiarzy równie istotny jest inny efekt: przez szpary miedzy klepkami dostaje się do wnętrza beczki niewielka ilość powietrza, co powoduje bardzo powolną, równomierną i umiarkowaną oksydację wina. Wpływa to korzystnie na strukturę win czerwonych – przyspiesza polimeryzację tanin (większe cząsteczki wy) oraz wytrącanie się nadmiaru kwasów, co łagodzi ostry smak młodego wina.

Coratina

Coratina to gatunek włoskich oliwek , z których wyrabia się najwyższej klasy oliwy.

Klon Wina

To podgrupa szczepu. W niektórych warunkach zauważono że te same szczepy wina mają nieco odmienne właściwości – inną grubość skórki , rozmiar owocu.Klony powstają poprzez przystosowanie się danej odmiany do specyficznych warunków lokalnych. Jeżeli powstające z nich wina mają lepsze , ciekawsze właściwości to o takie klony się wymagają ciągłej kontroli i szczególnie dbałej hodowli aby nie zatraciły swoich wyjątkowych cech. Przykładem może być Brunello – klon Sangiovese.

Ogliarola

Oglarola to gatunek włoskich oliwek , z których wyrabia się najwyższej klasy oliwy.

Procent alkoholu

% alkoholu oznaczenie mówi jaki procent całkowitej objętości cieczy stanowi czysty alkohol – etanol. W zależności od zawartości alkoholu wina możemy podzielić na słabe – do 10% , średnie 10%-14% ( większość win ), mocne powyżej 14%

Region

Region winiarski zwykle pokrywa się z regionem administracyjnym, prowincją danego kraju. Z racji zbliżonych warunków, klimatycznych , glebowych, położenia – korzystając z dobrodziejstw natury w danym regionie często uprawia się określone i często te same szczepy, które w danych optymalnych dla tych winorośli warunkach dają możliwie najlepsze wina.

Skład Wina

Skład wina to miejsce w którym sprzedaje się wino detalicznie i hurtowo – czyli forma pośrednia pomiędzy sklepem specjalistycznym a hurtownią. Jak sama nazwa wskazuje to miejsce składowania towarów – wino wystawione jest na paletach i na specjalnych półkach, widoczne są opakowania – pudełka. Zgodnie z tradycją pomieszczenie powinno mieć charakter techniczny i być większe od zwykłego sklepu z winem. Prowadzący skład wina jest najczęściej bezpośrednim importerem. Składy były popularne w XVIII, XIX i na początku XX wieku obecnie przeżywają renesans choć często skład użyty w nazwie to tylko mały sklepik z herbatą , kawą lub winem.

SM

Skrót SM oznaczenie na butelkach whisky to single malt  podstawowowego rodzajem whisky, produktu jednej gorzelni (destylarni), na bazie zesłodowanego jęczmienia.

Szczep Wina

Szczep to inaczej odmiana winorośli właściwej Vitis vinifera. Ma istotny wpływ na smak wina. Odmiany różnią się ze sobą kolorem, kształtem, wielkością jagód, ilością owoców, gęstością soku, zawartością cukru , kwasowości , tanin w owocach, miejscem występowania roślin , wielkością liści i korzeni , pokroju rośliny ,podatnością/odpornością na mróz i choroby i wielu innych czynników. Samych szczepów jest ponad 9000 z czego kilkaset ma znaczenie gospodarcze a tylko kilkanaście do kilkudziesięciu jest zauważalna w światowym handlu winem.

VS

VS, skrót od Very Special do oznaczenia kategorii Cognacu , często używane oznaczenie triple S (trzy gwiazdki). Dla koniaków leżakujących min. 2 lata, choć zdarzają się także trunki 5-7 letnie

VSOP

VSOP, skrót używany do oznaczenia kategorii cognacu – Very Superior Old Pale – okres leżakowania min. 4 lata. W praktyce leżakowanie dla tej kategorii jest dużo wyższe – średnio jest to 7-20 lat.

Wino

Wino to produkt rolniczy – napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji moszczu winogronowego zawierającego odpowiednie ilości cukru potrzebne do otrzymania wina o odpowiedniej mocy i trwałości. Proces wytwarzania od momentu zbioru do butelkowania nosi nazwę winifikacji. W UE nazwy wino bez określenia owocu z jakiego zostało zrobione można stosować wyłącznie do wina gronowego , najczęściej do wytwarzania wina używa się owoców winorośli właściwej Vitis Vinifera.

XO

XO, skrót od  Extra Old używany do oznaczeń kategorii cognaców – okres leżakowania min. 6 lat, w praktyce trunki z tej kategorii mają 20-50 lat, dlatego też prawdopodobnie wprowadzi się niedługo nową kategorię XO 10 dla najstarszych trunków.

YO

Skrót Years Old najczęściej używany na określenie wieku whisky. 10 YO oznacza że od momentu jej oddestylowania do zabutelkowania minęło 12 lat zwykle w dębowej beczce. Lata spędzone w butelce w przypadku takiego alkoholu nie mają większego znaczenia dla jakości trunku.